Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Προτάσεις Θ. Τζάκρη για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των μικροπιστώσεων

"Να γίνουν γέφυρα επανασύνδεσης της πραγματικής, μικρής και μεσαίας οικονομίας, με την αγορά χρήματος"...
Ομιλία απηύθυνε, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νέο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις.
Στην ομιλία της η βουλευτής σημείωσε πως το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει μια γέφυρα επανασύνδεσης της πραγματικής, μικρής και μεσαίας οικονομίας, με την αγορά χρήματος, ενώ υποστήριξε πως, τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, λόγω της πανδημίας, ανέστειλαν την ισχύ των αυστηρών περιορισμών, είναι εφικτό να καταστρωθεί μια εθνική στρατηγική στα θέματα των κρατικών ενισχύσεων και των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.
Η κ. Τζάκρη στάθηκε στις 4 προϋποθέσεις που, κατά τη γνώμη της πρέπει να συντρέξουν, έτσι ώστε οι το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις να λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι:
Πρέπει στο νομοσχέδιο να υπάρχουν ρητές προβλέψεις για το ύψος και το εύρος διακύμανσης των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα κριτήρια διαμόρφωσης του ύψους τους.
Πρέπει να μην υφίσταται ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ, αλλά αντίθετα η ΤτΕ να προϊσταται με την τεχνογνωσία της στην θέσπιση ενός ελαστικού κανονιστικού πλαισίου με τον εγγυητικό ρόλο του κράτους.
Πρέπει να προβλεφθούν προδιαγραφές ποσόστωσης συμμετοχής στο ευεργέτημα των μικροπιστώσεων ανά κατηγορία δραστηριότητας και ανά ηλικιακή κατηγορία του επαγγελματία ή της επιχείρησης.
Να υπάρξει πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει, αξιοποιώντας εγγυητικά και με διαφανείς κανόνες πρόσβασης, με χρήση ενός μικρού τμήματος της τεράστιας ρευστότητας που διαθέτει από σήμερα και για το επόμενο δεκαοχτάμηνο, υπέρ των μικροδανειοληπτών χαμηλής προτίμησης από τους ιδιώτες δανειστές.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η βουλευτής κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών, πως με την πολιτική που ακολουθεί, οδηγεί σε αδιέξοδο την Οικονομία και τόνισε πως το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις κινδυνεύει, λόγω του άφρονος τρόπου άσκησης οικονομικής πολιτικής και των νεοφιλελεύθερων εμμονών της κυβέρνησης, να απομείνει το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο στην αγορά.
Τέλος, υπενθύμισε στον Υπουργό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση για την Οικονομία με το πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΌΡΘΙΟΙ» και έχει προβλέψει με ακρίβεια ποια θα ήταν η ορθή και αποδεκτή χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Και πως θα μπορούσε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς.

Η ομιλία της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκρινόταν στα πραγματικά αιτήματα της οικονομίας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια γέφυρα επανασύνδεσης της πραγματικής, μικρής και μεσαίας οικονομίας, με την αγορά χρήματος.
Είναι κοινό μυστικό, ότι από το 2008 έως και την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι τράπεζες, αφού διασώθηκαν επανειλημμένως με τα χρήματα των φορολογουμένων, εντούτοις απένταξαν, με την επίκληση τεχνικών λόγων, τις 7 και σε ορισμένες περιπτώσεις τις 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από τις διαδικασίες δανεισμού Και άρα από κάθε πρόσβαση σε μηχανισμούς ρευστότητας.
Αυτό οδήγησε στη διόγκωση της παραοικονομίας, στην νόθευση του ανταγωνισμού και στον «ευνουχισμό» των νέων επιχειρηματιών, καθώς μπορούσαν να δανείζονται μόνο όσοι μπορούσαν να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα.
Για να είμαστε δίκαιοι, για 10 χρόνια, η πολιτική και τα κριτήρια δανεισμού των πλήρως εξαρτημένων από την ΕΚΤ τραπεζών προσδιορίζονταν και από τους μηχανισμούς εποπτείας τους.
Ποια είναι η ποιοτική διαφορά και η μοναδικότητα της παρούσας συγκυρίας; Είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, λόγω ακριβώς της πανδημίας, ανέστειλαν την ισχύ των αυστηρών περιορισμών. Και επιτρέπουν την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στα θέματα των κρατικών ενισχύσεων και των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.
Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο ήδη είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια, είναι ένα πραγματικό «κλειδί» στα χέρια κάθε κυβέρνησης, που επιθυμεί να προτάξει το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, και όχι των ολίγων και εκλεκτών.
Μόλις χθες σε αυτή την αίθουσα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε κυνικά «ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στο μεγάλο επιχειρείν». Υπονομεύοντας ευθέως τις όποιες καλές προθέσεις του κυρίου Σταϊκούρα.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Υπάρχουν τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις, χωρίς την εκπλήρωση των οποίων δεν έχει νόημα να συζητάμε για μικροπιστώσεις.
Πρώτον το ύψος και το εύρος διακύμανσης των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα κριτήρια διαμόρφωσης του ύψους των επιτοκίων. Αν δεν υπάρχουν ρητές προβλέψεις στο νομοσχέδιο και αφήσουμε αυτό το πεδίο στην ευχέρεια έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τότε θα έχουμε συμπράξει στην ίδρυση ενός τεράστιου παρατραπεζικού μηχανισμού.
Δεύτερον από το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, προκύπτει εποπτικός ρόλος της τράπεζας της Ελλάδας. Και αυτό δημιουργεί δύο μεγάλα ερωτηματικά: Πως είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων να επιτρέπει και να εποπτεύει συναλλαγές με χαλαρά κριτήρια; Και επίσης πως είναι δυνατόν να εγκρίνουμε συναλλαγές έως του ποσού των 25.000 ευρώ, οι οποίες εν πολλοίς θα μπορούσαν να δίνονται με τήρηση κριτηρίων παρόμοιων με αυτά που ακολουθούν οι τράπεζες, Και όλο αυτό να μην είναι μια πελώρια αντίφαση;
Τρίτον και πιο βασικό είναι ότι πουθενά στις ρυθμίσεις και τα άρθρα του νομοσχεδίου δεν προβλέπονται προδιαγραφές ποσόστωσης συμμετοχής στο ευεργέτημα των μικροπιστώσεων ανά κατηγορία δραστηριότητας και ανά ηλικιακή κατηγορία του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Διότι είναι φυσικό ότι, εάν ο νόμος δεν ρυθμίσει αυτό το λεπτό σημείο, τα funds θα προτιμούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ισχυρή προϋπηρεσία, ώστε να μπορούν να εγείρουν αξιώσεις ικανοποίησης έναντι αθέτησης εκ μέρους του δανειζόμενου.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να θεραπεύσει προληπτικά όλες τις δυνητικές στρεβλώσεις; Ένα και μόνο είναι αυτό. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει, αξιοποιώντας εγγυητικά και με διαφανείς κανόνες πρόσβασης, με χρήση ενός μικρού τμήματος της τεράστιας ρευστότητας που διαθέτει από σήμερα και για το επόμενο δεκαοχτάμηνο, υπέρ των μικροδανειοληπτών χαμηλής προτίμησης από τους ιδιώτες δανειστές.
Κοινώς καλό θα ήταν να προβλέπεται, αντί να εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, να προϊσταται με την τεχνογνωσία της στην θέσπιση ενός ελαστικού κανονιστικού πλαισίου με τον εγγυητικό ρόλο του κράτους.
Με αυτόν τον τρόπο και τα επιτόκια θα συγκρατούνταν σε βιώσιμα επίπεδα, αλλά και θα αποκτούσαν πρόσβαση στην αγορά χρήματος χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι ούτε σήμερα μπορούν να περάσουν έξω από τις τράπεζες, ούτε αύριο θα μπορούν να περάσουν έξω από τα γραφεία των funds.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Όντας θετικά διακείμενη στην πυρηνική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, διατυπώνω τις επιφυλάξεις μου και τις προτάσεις μου ζητώντας σας, κύριε Υπουργέ, να λάβετε υπόψη σας αυτές τις σκέψεις.
Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε μικροκομματικά το νομοσχέδιο. Αλλά και εσείς δεν πρέπει να επιτρέψετε στην ασάφεια να ακυρώσει την ουσία του νομοσχεδίου.
Κύριε Υπουργέ,
Πέραν της συμβολής σε αυτό καθεαυτό το νομοσχέδιο, δράττομαι της ευκαιρίας της συζήτησης του νομοσχεδίου για να σχολιάσω, που και αυτό είναι χρήσιμο, με μια ολιστική ματιά την εργαλειοθήκη που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την μόχλευση των χρημάτων που προέκυψαν λόγω της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μέχρι σήμερα έχετε ανακοινώσει θεωρητικά επτά χρηματοοικονομικά εργαλεία. Ένα από αυτά είναι και οι μικροπιστώσεις. Θέλω όμως να σταθώ στα υπόλοιπα έξι. Τα οποία εν πολλοίς θα κρίνουν και τον όγκο των επιχειρηματιών και επαγγελματιών που θα χρειαστούν τις μικροπιστώσεις. Αυτό το λέω, διότι εάν λειτουργήσουν σωστά οι έξι ισχυρές πιστωτικές ροές, τότε θα απομείνουν πάρα πολύ λίγοι και πραγματικά ευρισκόμενοι σε ανάγκη μικροδανειολήπτες.
Δυστυχώς όμως πολύ σύντομα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του κάκιστου σχεδιασμού διανομής του μεγάλου όγκου της ρευστότητας που θα διαχειριστείτε.
Μόλις χθες στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου δεν εκλήθη καν το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των μικρομεσαίων, η ΓΕΣΕΒΕ, σε απάντηση του αιτήματος της οποίας συνεκλήθησαν οι δύο επιτροπές. Αυτό είναι κακός οιωνός. Διότι δικαιώνει τους φόβους μας ότι η εμμονή σας να προσφέρετε άφθονο και φτηνό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Και η άρνησή σας να πραγματοποιήσετε άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις μικρού ύψους σε ένα μεγάλο φάσμα πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα οδηγήσει σε πλήρη συμφόρηση της αγοράς χρήματος. Τη στιγμή που αντί να απαλλάσσετε τους πληττόμενους από μεταφερόμενα βάρη μη μισθολογικών υποχρεώσεων, εντείνετε το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Διότι οι υποχρεώσεις που αναστέλλετε, απλώς μεταχρονολογούνται. Και το Σεπτέμβριο θα έχετε δημιουργήσει μια νέα γενιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Και αυτά τα χρέη επειδή σχετίζονται με το δημόσιο, θα λειτουργήσουν «ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία» αποκλεισμού από τις συστημικές τράπεζες.
Όπως γνωρίζετε κύριε Σταϊκούρα, όποιος δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να δανειστεί από οποιαδήποτε τράπεζα.
Μάλιστα θα αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείτε, όταν, λόγω της έλλειψης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, καταπέσουν οι αλληλόχρεοι δανειακοί λογαριασμοί από τους οποίους, έστω και πανάκριβα αντλούν σήμερα ρευστότητα δεκάδες χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Κύριε Υπουργέ
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Αλλά οδηγείτε σε αδιέξοδο το σύνολο της αγοράς. Γιατί ακόμη και τα δάνεια που θα πάρουν οι λίγοι και ισχυροί, δεν θα χρησιμοποιηθούν αναπτυξιακά και επενδυτικά αλλά ως «αποσβεστήρας» των κραδασμών που θα προκαλέσει η πτώση των πελατών και των συνεργατών τους, που είναι οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες.
Είναι σαφές κύριες και κύριοι συνάδελφοι ότι το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις κινδυνεύει, λόγω του άφρονος τρόπου άσκησης οικονομικής πολιτικής και των νεοφιλελεύθερων εμμονών σας, να απομείνει το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο στην αγορά. Και αυτή η ευθύνη θα ανήκει μόνο σε εσάς.
Γιατί εμείς έχουμε δημόσια δηλώσει την εναλλακτική μας πρόταση με το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΌΡΘΙΟΙ. Και έχουμε προβλέψει με ακρίβεια ποια θα ήταν η ορθή και αποδεκτή χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Και πως θα μπορούσαμε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς.
Δεν μας ακούσατε. Και δυστυχώς θα την πληρώσουν και πάλι οι πολίτες».
  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου