Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Νέο εξοπλισμό για ταχύτερα και περισσότερα τεστ κορωνοϊού

Παρέδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ

Εξειδικευμένα μηχανήματα και αντιδραστήρια για την ανίχνευση του κορονοϊού παρέδωσε σήμερα στο επίσημο εργαστήριο αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ο κ. Τζιτζικώστας παρέδωσε τον νέο εξοπλισμό, που εξασφάλισε η Περιφέρεια με ευρωπαϊκούς πόρους, στον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθ., Νίκο Παπαϊωάννου, τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθ., Θεόδωρο Δαρδαβέση και στη Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Καθ., Άννα Παπά – Κονιδάρη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Χρήστου Μήττα.
«Σήμερα είμαστε εδώ και παραδίδουμε τον εξοπλισμό και τα υλικά, που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες και το έργο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας. Είναι σημαντικό και κρίσιμο η κ. Παπά και όλοι οι συνεργάτες της, να συνεχίσουν με ακόμη πιο σύγχρονα μέσα την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο εξοπλισμός που παραδίδει σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αυξάνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του Εργαστηρίου για ταχύτερα, ακριβέστερα και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Ως το επίσημο εργαστήριο αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο καθοριστικό ρόλο έχει για την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας. Είμαστε βέβαιοι, ότι ο εξοπλισμός και τα υλικά που παραδίδονται σήμερα από την Περιφέρεια, ο θερμοκυκλοποιητής real-time PCR, καθώς και μεγάλος αριθμός των απαιτούμενων αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του κορονοϊού, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε επίσης το δικό του μήνυμα για το επόμενο διάστημα: «Το γεγονός ότι πετύχαμε μια πρώτη μεγάλη νίκη απέναντι στον κορονοϊό, όχι απλώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και αυτό πολύ απλά σημαίνει: πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων από όλους. Και από τους πολίτες και από τους φορείς και από τις επιχειρήσεις. Γιατί δεν έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά με τον ιό. Γιατί δεν θέλουμε πισωγυρίσματα, που θα βάλουν σε κίνδυνο όλα όσα μαζί καταφέραμε. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζουμε χωρίς καμία διακοπή. Στην Κεντρική Μακεδονία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων τα καταφέραμε ιδιαίτερα καλά στην υγειονομική κρίση, με την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που έδειξαν και οι πολίτες, καταγράφοντας αναλογικά ελάχιστα κρούσματα πάνω από τα 200. Αυτό μας βοηθάει να χτίσουμε την Κεντρική Μακεδονία των επόμενων μηνών και των επόμενων ετών. Δηλαδή να φέρουμε πιο γρήγορα την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, που μοιραία ακολουθεί την υγειονομική. Ήδη ξεκινήσαμε νωρίτερα τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά επαναλαμβάνω πρέπει κοινωνία, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Είναι στο χέρι μας να μετουσιώσουμε την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε επιτυχή προσπάθεια ανάκαμψης, αποφεύγοντας με μια επιπόλαιη αντιμετώπιση να βρεθούμε μπροστά σε ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα».
Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε: «Κανένας δεν περίμενε να ζήσει τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας Covid-19, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ρηξικέλευθα την καθημερινότητα όλων μας. Μέσα, όμως, από αυτήν την περιπέτεια βγήκαμε όλοι πιο δυνατοί, οπλιστήκαμε με θάρρος και θετική ενέργεια, έτσι ώστε να οχυρωθούμε τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά. Αυτό δεν θα μπορούσε, βεβαίως, να πραγματοποιηθεί εάν δεν υπήρχε η συλλογική βοήθεια και το πνεύμα συνεργασίας και συνέργειας. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καταδείχθηκαν όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε αμεσότατα στο αίτημα της Διευθύντριας του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγήτριας Άννας Παπά-Κονιδάρη, για την προμήθεια εξοπλισμού και υλικών για τις ανάγκες του Εργαστηρίου. Τα υλικά και ο εξοπλισμός που παραδίδονται σήμερα από την Περιφέρεια θα αξιοποιηθούν από την κ. Παπά και την ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ, έτσι ώστε για ακόμα μία φορά το Πανεπιστήμιό μας να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, αναδεικνύοντας το καινοτόμο πνεύμα των μελών της κοινότητάς μας και την άρτια εκπαίδευσή τους».
Η κ. Παπά τόνισε ότι το Εργαστήριο από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα πραγματοποίησε ελέγχους σε 18.000 δείγματα καλύπτοντας όλη τη Βόρεια Ελλάδα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Γιάννενα και τη Λάρισα.
«Πλέον με το νέο εξοπλισμό που μας παρέδωσε η Περιφέρεια θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μοριακά τεστ, με ρυθμό 96 κάθε τρεις ώρες και να έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων ακόμη πιο γρήγορα. Στο Εργαστήριο λειτουργούν τρία ‘τμήματα’, ένα για τον έλεγχο ιών, όπως του Δυτικού Νείλου, που ενδιαφέρει την Κεντρική Μακεδονία, το κέντρο αναφοράς για το AIDS και το κέντρο αναφοράς για τη γρίπη, όπου γίνεται και ο έλεγχος για τον κορονοϊό», σημείωσε η κ. Παπά.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου